Over Burgernet

 

Over Burgernetacties

U ontvangt alleen een oproep wanneer er een incident is in uw buurt. Burgernet gaat uit van de gegevens waarmee u zich heeft aangemeld en/of de Burgernetapp van de omgeving waar u zich op dat moment bevindt.

0800-0011

Informatie over een Burgernetactie kunt u tijdens de actie doorbellen naar 0800-0011. Dit telefoonnummer is gratis en brengt u rechtstreeks in contact met de politie.

Afloopbericht

Een Burgernetactie duurt meestal een uur. Hierna wordt de actie afgesloten en ontvangt u een afloopbericht. De politie blijft hierna nog wel zoeken. U kunt na afloop van de actie nog wel informatie doorgeven, maar niet meer via 0800-0011. U kunt dan bellen op het nummer 0900-8844. Bij spoed belt u 112.

Geen gevaar

Burgernet brengt u niet in gevaar. U wordt alleen gevraagd informatie door te geven, niet om zelf te handelen.

Vervolging

Wanneer er vervolging plaatsvindt, dan bepaalt de rechter-commissaris welke stukken aan het dossier moeten worden toegevoegd. De Officier van Justitie zal zeer zorgvuldig omgaan met de informatie van Burgernetdeelnemers. Uw gegevens komen in principe niet - en zeker niet automatisch - in het strafdossier terecht. In uitzonderlijke gevallen, wanneer uw informatie van doorslaggevend belang is, kan de Officier van Justitie besluiten om uw verklaring op te nemen in het strafdossier. Als u hier bezwaar tegen hebt, kan de Officier van Justitie de rechter-commissaris verzoeken u de status van 'anonieme getuige' te geven. Uw persoonsgegevens komen dan niet in het strafdossier terecht.

 

Aanmelden

Aanmelden kan via deze website, via de knop Meld u aan. Deelnemers worden niet gecontroleerd en iedereen van 16 jaar en ouder kan zich aanmelden. Bij misbruik kan een deelnemer wel worden uitgesloten van verdere deelname.

E-mailadres

Burgernet maakt gebruik van uw e-mailadres om u een wachtwoord te sturen na aanmelding en - indien van toepassing - aanvullende informatie te sturen over een Burgernetactie. Daarnaast kunt u op uw e-mailadres nieuwsbrieven ontvangen met achtergrondinformatie over Burgernet(acties). In veel gemeenten worden ook preventieve Burgernetacties via de e-mail verstuurd.

Meerdere adressen

Aanmelden kan op meerdere adressen. Zo kunt u zich bijvoorbeeld op uw werk- en op uw woonadres aanmelden. Hiervoor dient u zich wel op beide adressen afzonderlijk aan te melden. Meerdere bewoners op hetzelfde adres kunnen zich met een mobiel nummer aanmelden als deelnemer. Een vast telefoonnummer kan per adres één keer gebruikt worden.

Persoonsgegevens

Deelname aan Burgernet is niet anoniem, omdat politie en gemeente uw gegevens nodig hebben om u te kunnen bereiken via Burgernet. Uw persoonsgegevens worden opgeslagen in een beveiligde database. Persoonsgegevens die u op de Burgernetwebsite of in de Burgernetapp invult, worden alleen voor de Burgernetberichten gebruikt, uw gegevens worden niet gedeeld met derden. Meer hierover kunt u lezen in het privacy statement.

Doven en slechthorenden

Doven en slechthorenden kunnen deelnemen aan Burgernet wanneer de oproepen via SMS worden verstuurd. Informatie kan worden doorgegeven via het landelijke telefoonnummer politie voor doven en slechthorenden: 0800-1844 (teksttelefoon). Bij spoed of heterdaad: 0800-8112 (teksttelefoon).

Afmelden

U kunt uw deelname aan Burgernet op elk gewenst moment beëindigen. Dat kan via uw account op deze website, door in te loggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Uw gebruikersnaam en het wachtwoord heeft u bij uw aanmelding ontvangen.

 
 

Burgernetapp

Burgernet heeft ook een gratis app. Voor het gebruik van de Burgernetapp is het aanmelden als Burgernetdeelnemer niet nodig.

Locatiegegevens

De Burgernetapp maakt gebruik van de GPS-locatie van uw telefoon om u Burgernetacties te sturen die betrekking hebben op uw directe omgeving. Op het moment dat er een Burgernetactie in zo'n gebied is, krijgt u een actiebericht. Met informatie over Burgernetacties kunt u bellen met het gratis alarmnummer 112.
Er worden geen locatiegegevens van Burgernetapp-gebruikers bijgehouden.

Aanmelden in de app

Aanmelden voor Burgernet kan via de optie aanmelden Burgernet in de app of via het aanmeldformulier op de website. Door dit te doen krijgt u aanvullende informatie over acties, nieuwsbrieven en preventieve berichten via e-mail en kunt u bij ontvangst van een Burgernetbericht rechtstreeks contact opnemen met de centralist die de Burgernetactie heeft uitgezet.

Gegevens beheren

Met uw inloggegevens kunt u uw persoonlijk profiel aanpassen. U kunt bijvoorbeeld de wijze waarop u Burgernetoproepen ontvangt (spraak, sms of allebei) wijzigen, maar ook uw telefoonnummer, e-mailadres en andere gegevens.

Inloggegevens kwijt?

Bent u uw wachtwoord kwijt? Dan kunt u via de functie 'wachtwoord vergeten' een nieuw wachtwoord aanvragen. Weet u ook uw gebruikersnaam niet meer? Dan kunt u ook uw gebruikersnaam opvragen.

Geblokkeerd

Na drie foutieve inlogpogingen wordt uw account uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd. Om uw account weer te activeren kunt u contact opnemen met Burgernet via het contactformulier.

Afwezigheidsrooster

In het afwezigheidsrooster kunt u aangeven wanneer u geen oproepen wilt ontvangen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Het afwezigheidsrooster vult u in op een beveiligd gedeelte van de website en is niet zichtbaar voor anderen. U kunt in het afwezigheidsrooster voor verschillende adressen aangeven wanneer u niet bereikbaar bent. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u na werktijd niet bereikbaar bent op uw werkadres, maar wel op het thuisadres.

Beveiliging

De beveiliging van uw gegevens is voor Burgernet van groot belang en gebeurt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. De gegevens die u bij uw aanmelding op deze website invult, worden via een beveiligde lijn verzonden naar het Burgernetsysteem (zichtbaar aan het slotje in uw browser). Uw gegevens worden opgeslagen in een database van het beveiligde netwerk van de politie. Het Burgernetsysteem is ook aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Informatie die u doorgeeft via 0800-0011 naar aanleiding van een Burgernetactie wordt ook opgeslagen in de database binnen het beveiligde netwerk van de politie. Het contactformulier waarmee deelnemers vragen kunnen stellen over Burgernet en hun deelname, is ook beveiligd.

AMBER Alert en NL Alert

AMBER Alert is een landelijk waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen, waarbij via verschillende kanalen (waaronder SMS) wordt gevraagd te helpen bij de opsporing van een vermist kind.
NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar, of een overstroming. NL-Alert werkt niet met SMS-berichten, maar gebruikt cell broadcast.

 

Handig

Telefoonnummer

Burgernet belt met het zichtbare telefoonnummer 0800 0011. U kunt dit nummer opslaan in uw telefoon onder 'Burgernet'. Zo ziet u direct wanneer u een oproep van Burgernet krijgt. Via het telefoonnummer 0800-0011 kunt u informatie over de actie doorgeven, maar ook het actiebericht nogmaals beluisteren.

Geen geluid?

Wanneer u niets hoort na het indrukken van de cijfertoets staat de toetsinstelling van uw telefoon op het invoeren van letters in plaats van cijfers. Raadpleeg de handleiding van uw toestel om te zien hoe u de cijfertoetsen tevoorschijn haalt. Wanneer u de cijfertoets te laat indrukt (na 20 seconden), ontvangt Burgernet uw signaal niet op tijd en kunt u het bericht niet meer beluisteren.

Touchscreen

Nummertoetsen haalt u op een touchscreen tevoorschijn met een keuzetoets. Deze keuzetoets verschilt per toestel. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw telefoon. Na het indrukken van een willekeurige cijfertoets hoort u een pieptoon en kunt u het bericht beluisteren.

Buitenland

In sommige gevallen ontvangen Burgernetdeelnemers in het buitenland een SMS-bericht meerdere keren. Dit is vervelend maar helaas niet te verhelpen. Het probleem ligt bij de werking van het telefonische netwerk in het buitenland. Berichten die niet worden ontvangen - doordat het toestel bijvoorbeeld geen bereik heeft - worden in het buitenland door de zendmast nogmaals verstuurd. Net zo vaak tot het bericht is afgeleverd. Dit geldt voor alle SMS-berichten en niet alleen voor die van Burgernet. Om een dergelijke berichtenstroom te voorkomen, raden wij u aan om in uw afwezigheidsrooster aan te geven in welke periode u tijdelijk geen berichten wilt ontvangen.

Heeft u vragen?

Vragen over Burgernet in uw gemeente kunt u stellen via het contactformulier op deze website. Vul in het zoekveld de naam van uw gemeente, of uw postcode in.

U kunt een actiebericht van uzelf of van een familielid om persoonlijke reden laten verwijderen van de Burgernetwebsite door een verzoek tot verwijdering in te dienen. Vermeld in de mail uw naam en telefoonnummer en het nummer van het actiebericht. Dit is het nummer dat in de adresbalk staat als u het bericht opent. Voorbeeld https://www.burgernet.nl/burgernet/103456. Kunt u dit nummer niet vinden vermeldt dan datum, tijdstip en locatie van de actie. Verzoeken waarbij geen naam of telefoonnummer worden vermeld en waarbij de actiegegevens ontbreken kunnen niet in behandeling worden genomen.

Aangifte doen?

Voor melding of aangifte van (vermeende) misdrijven kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844. Bij spoed of heterdaad belt u met 112. Indien u anoniem wilt blijven, neemt u contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.